Valkuilen en de kracht van hoogsensitiviteit bij kinderen

Hoogsensitiviteit is een term die je de laatste tijd meer en meer hoort. Het heeft altijd al bestaan, maar vroeger werd veelal gezegd dat men verlegen of introvert was. Wist je dat 15-20% van de bevolking hoogsensitief is? Ik denk dat in dit percentage niet is meegenomen het aantal volwassenen en kinderen die zich er nog niet bewust van zijn dat ze hoogsensitief zijn.

 

Ik kwam er tijdens de Kindercoach opleiding achter dat ik hoogsensitief ben. Het was en is voor mij als een opluchting om dit te weten. Ik voelde me vroeger altijd anders en ik weet nu waarom dit zo is. Ik reageer doordat ik sensitief ben ook anders op bepaalde dingen. Ik pik bijvoorbeeld gevoelens van anderen sneller op, maar ik kan hierdoor tegenwoordig ook anderen weer helpen zonder dat ik hier zelf nu last van heb. Nu ik dit weet, zie en ervaar ik mijn hoogsensitiviteit ook als mijn kracht. Alhoewel dit altijd in mijn dagelijks leven een zekere uitdaging zal blijven, weet ik nu hierin toch beter mijn grenzen te bewaken. Wat ik bijvoorbeeld doe is op tijd mijn ontspanning/rust opzoeken. Dit kan betekenen dat ik ga dansen, sporten of gewoon me even terug trek uit mijn dagelijkse situaties. Ik besef dat ik echt ontspanning voor mezelf nodig heb om tot rust te komen en dat ik in rust ook persoonlijk kan groeien.

 

Wanneer is een kind hoogsensitief?
Wanneer een kind hoogsensitief is, dan heeft het te maken met een teveel aan prikkels en is dan ook extra gevoelig voor indrukken en prikkels uit de omgeving. Een kind ervaart geluiden, geuren, spanningen, sferen en dergelijke als zeer intens en hierdoor sneller als belastend. Wanneer bijvoorbeeld een kind na schooltijd vaak af spreekt met vriendjes, dan kan dit leiden tot overprikkeling en heeft dan gedurende de dag weinig rustmomenten. In het weekend staan er vaak thuis ook nog afspraken op de agenda.

Je ziet dan dat een kind sneller gaat huilen of boos wordt. Wat het beste helpt, is om de emotie van je kind te benoemen (“Ik zie dat je boos bent” of “Je bent wel heel verdrietig he, huil maar even”.) Laat je kind even huilen en/of boos zijn. Vaak heeft een kind behoefte aan een knuffel van jou waardoor het weer na een tijdje rustig wordt.

 

Wanneer een kind hoogsensitief is, is veelal één of beide ouders dit ook. Hoogsensitiviteit kan ook een generatie overslaan.

 

Is je kind hoogsensitief? 

Elaine Aron is grondlegster van het begrip Hoogsensitiviteit en zij heeft een test ontwikkeld zodat je een indicatie krijgt of je kind hoogsensitief is. Elaine is universitair docent psychologie en psychotherapeute in Amerika.
Klik hier voor de test (de tweede test is voor kinderen).

hoogsensitiviteit bij kinderen

Wat zijn de valkuilen van hoogsensitiviteit?

 

 • Gevoelens of emoties van anderen overnemen
 • Snel vermoeidheid
 • Gevoelig voor pijn, geluid, fel licht en drukte
 • Je gespannen voelen
 • Snel van streek door een opmerking
 • Vaker buikpijn en/of hoofdpijn
 • Stress
 • Neiging tot aanpassing aan anderen
 • Moeite met grenzen
 • Vaak verlegen
 • Last van faalangst
 • Perfectionistisch
 • Last van somberheid en angsten
 • Sneller huilen / sneller boos
 • Allergieën
hoogsensitiviteit bij kinderen

Wat is de kracht van hoogsensitiviteit?
 

 • Ze  ervaren alles intenser en kunnen intenser van dingen genieten (bijvoorbeeld van de natuur)
 • Ze zijn zeer fantasierijk en vaak ook creatief
 • Ze kunnen snel verbanden leggen
 • Door hun opmerkzaamheid, oog voor detail en de gave om gevoelens op te pikken merken ze snel op als er iets aan de hand is of mis is

Vermoed je dat je kind hoogsensitief is en kun je hierbij hulp gebruiken, dan kan ik jouw kind helpen om hoogsensitiviteit als kracht te gaan ervaren!