De zomervakantie komt eraan!!

De zomervakantie begint over een paar weken en ik hoor van verschillende ouders de vraag; wat gaan we toch allemaal in de zomervakantie doen ofwel hoe houden we de kinderen die weken bezig?

Op school hebben de kinderen te maken met regelmaat en structuur. Voor de meeste kinderen is dit erg fijn. Zodra deze regelmaat en structuur weg valt, hebben ze te weinig houvast. Deze houvast hebben kinderen wel nodig. Ze gaan vaak ook hun vriendjes en zelfs de juf van school missen en daarnaast missen ze ook de uitdaging die de school biedt.

Hieronder volgt een verhaal van een moeder die tegen de zomervakantie op ziet:

Anna (moeder van twee dochters (5 en 7 jaar)) heeft soms helemaal geen zin in een vakantie. Ze heeft wel zin in een vakantie, wanneer ze weg gaan met het gezin, maar tegen een vakantieweek thuis ziet zij erg op. 

Verveling slaat toe

Want wat ga je nu de hele dag met je kinderen doen tijdens een vakantie? Anna merkt vooral dat de kinderen zich gaan vervelen.  Doordat ze zich gaan vervelen, laten ze vaak ook vervelend gedrag zien. Anna kiest er voor om tijdens een vakantieweek veel weg te gaan. Op bezoek bij opa en oma, dagje naar de speeltuin of naar het zwembad. Na een week is Anna helemaal uitgeput en ze is blij wanneer school weer begint. Wanneer de kinderen thuis spelen, wordt er om het minst of geringste ruzie gemaakt.


Op school is er een vaste structuur
Jij bent echt niet de enige die een vaste structuur van een schooldag mist. Kinderen missen dit ook. In een vakantie verwachten we misschien ook teveel van onze kinderen. Ze kunnen heel de dag lekker spelen, dit vinden ze toch fijn?! Dit is natuurlijk ook zo, maar ze hebben wel een bepaalde houvast gedurende de dag nodig, die jij ze kunt bieden.

 

Tips:

  • Vertel elke dag wat je gaat doen. Bijvoorbeeld in de ochtend blijven we thuis, na de lunch gaan we eerst boodschappen doen en als we daarvan terug zijn, gaan we nog een stuk fietsen.
  • Vraag de kinderen wat ze in de vakantie graag willen doen. Iets wat ze anders niet zo snel doen tijdens de schoolweken. Je zult zien dat ze met leuke ideeën komen. Dit kan zijn; hutten bouwen op zolder, de garage mee helpen opruimen of een tent in de tuin opzetten en daar in gaan slapen.
  • Houd het eet- en slaapritme zover mogelijk hetzelfde als tijdens de schoolweken. Dit is voor kinderen belangrijk en ze zijn het best gebaat met hierin dezelfde regelmaat.
  • Deze tip is meer ter voorbereiding op de vakantie. Maak een aftelkalender met hoeveel nachten het nog slapen is voordat de vakantie begint. Natuurlijk kun je ook een aftelkalender maken van de zomervakantie totdat de school weer begint.

Anna is nu actiever betrokken bij de kinderen en merkt dat ze zich minder snel gaan vervelen. De kinderen bedenken zelf wat ze graag willen doen en wanneer ze dit dan uitvoeren, voelen ze zich vaak erg trots. Ze hebben het namelijk zelf bedacht.

 

Ik wens jullie een hele fijne zomervakantie toe!!