Hoogsensitieve kind

hoogsensitief kind

Van 11 tot 17 september is het de week van het hoogsensitieve kind waarvan trainster en coach Floor van Lier initiatiefneemster is. Nu deze week er aan komt, is dit voor mij een mooie aanleiding om hierover iets te schrijven.

 

Hoogsensitieve ouder(s) vergeet/vergeten veelal om voor zichzelf te zorgen. Dit komt mijzelf ook helaas wel bekend voor.. Het is heel belangrijk dat wanneer jijzelf als ouder hoogsensitief bent, om je rust (momenten) te hebben en om vanuit rust je hoogsensitieve kind te helpen. Ik ben erachter gekomen dat ik vanuit rust, groei en het brengt je veelal nieuwe inzichten. Dit weekend ben ik met mijn man (maar zonder de kinderen) in Zeeland en dit is voor mij echt een oplaadmoment. Niets hoeft en je bepaalt je eigen ritme. Hier kan ik erg van genieten. We hebben veel over het strand gewandeld en veel gelezen. Natuurlijk kijk ik er ook naar uit om mijn kinderen weer te zien en om met ze te knuffelen!!!

 

Ik merk dat ik nu weer meer energie heb om er voor mijn eigen kinderen te zijn. Om op afstand naar ze te kijken, naar wie ze zijn en wat ze nodig hebben.

 

Hoe weet je nu of je kind hoogsensitief is? In mijn vorige blog 'valkuilen en de kracht van hoogsensitiviteit bij kinderen' ben ik hier uitgebreid op ingegaan en daarin kun je dit terug lezen. De vraag daarbij blijft ook op welk(e) gebied(en) is je kind hoogsensitief? Het is heel belangrijk om hiernaar te kijken en hier gericht op te anticiperen.

 

Wat kan je (hoogsensitieve) kind nu o.a. helpen op school:

  • je kind vooraan in de klas een plek te geven. Met de rug naar de andere kinderen toe, zodat hij/zij minder wordt afgeleid. Wat ook heel goed kan werken, is om te vragen aan je kind waar hij zelf zou willen zitten in de klas. Vaak weet je kind wel welke plek hij/zij fijn vindt.
  • een vaste structuur in de klas. Een vast dagprogramma, een rustige sfeer, aanvaardbaar geluidsniveau en niet teveel knutselwerken in de klas kan ervoor zorgen dat je kind zich beter kan concentreren.
  • laat je kind zelf komen met oplossingen als ze ergens mee worstelen. Wanneer ze zelf met een oplossing komen, groeit hun zelfvertrouwen. De vraag die je kunt stellen is: 'Wat denk je zelf'?
  • lekker douchen na een drukke dag op school en alle prikkels via het doucheputje laten weg gaan. Na het douchen lekker andere kleren aan doen.

Is je kind hoogsensitief of vermoed je dat je kind hoogsensitief is, dan mag je altijd vrijblijvend contact met me opnemen. Het is belangrijk dat je kind zijn hoogsensitiviteit niet als last ervaart, maar zich happy voelt met wie hij/zij is. Ik kan je kind hierbij helpen. 

 

Je bent goed zoals je bent!