Sinterklaasstress

De Sint met zijn Pieten maken bijna zijn intocht in ons land en het Sinterklaasjournaal is vanaf morgen al weer iedere dag op tv. Dan begint de Sinterklaasstress of toch niet? De pepernoten liggen al lang in de winkels dus je kunt er als ouder en als kind nu al niet meer om heen!

 

Ik vind het een heerlijke en gezellige periode maar ook een spannende periode voor kinderen. De spanning begint eigenlijk vanaf morgen want dan begint het Sinterklaasjournaal. Hoor jij je kind het zich al afvragen; Krijg ik wel cadeautjes en hoeveel? Krijg ik wel dat ene cadeautje dat ik zo graag wil? Ben ik wel lief geweest dit jaar? Kinderen kunnen hierdoor slechter gaan slapen omdat o.a. deze vragen ze bezig houden. Naast deze spanning vind ik de vrolijkheid en het enthousiasme van kinderen zo geweldig mooi om te zien. Eindelijk kunnen ze de Sint en zijn Pieten weer zien en ze genieten enorm van alle cadeautjes die ze krijgen. Het zingen van alle Sinterklaasliedjes is voor de kinderen heel leuk maar ook ik zing deze liedjes nog graag met ze mee.

 

Wel heb ik enkele tips voor je om zo min mogelijk Sinterklaasstress te ervaren:

 

  • Maak of zoek samen met je kind(eren) een aftelkalender (hier) wanneer het pakjesavond is. Eventueel kun je ook in deze kalender de dagen er in zetten wanneer de schoen gezet mag worden.
  • Schoen laten zetten is natuurlijk leuk, maar beperk het naar 1 of 2 keer per week. Dan blijft het leuk voor iedereen en is het ook duidelijk en overzichtelijk. 
  • Koop op tijd de schoencadeau's en de cadeau's voor pakjesavond. Dit levert op het laatste moment voor jezelf geen stress op. (Gezonde schoencadeau's zijn ook een aanrader ;-))
  • Laat de kinderen weten welke activiteiten er gepland zijn. Dit geeft duidelijkheid. De intocht van de Sint is op die datum en hij is dan en dan bij je op school, en die datum is het pakjesavond. Beperk het aantal Sintactiviteiten.  
  • Dreig niet met opmerkingen zoals "wanneer je stout bent, krijg je de roe of je wordt meegenomen naar Spanje". Andere dreigementen zoals bijvoorbeeld "eet wel je bord leeg want anders krijg je geen cadeau van de Sint" zijn ook niet gepast. Sinterklaasperiode is al een spannende tijd en dit soort opmerkingen maken het alleen maar spannender.
  • Zorg voor voldoende nachtrust en blijf je zo ver het kan vasthouden aan vaste eet- en slaaptijden. Wanneer je kind moe is, zal hij/zij meer moeite hebben met het naar jou luisteren.
  • Ga genieten van deze periode en laat je kind vooral zichzelf zijn en forceer hem/haar hierin niet. Wil je kind de Sint of de Pieten geen hand geven, dan kan je kind ook even zwaaien of gewoon alleen maar kijken!
  • Laat je kind zijn hoofd leeg maken en uitrazen. Laat je kind deze periode lekker buitenspelen om zijn energie kwijt te kunnen. Rennen of een potje voetballen doet wonderen. Wat ook een goede afleiding is, is om samen naar het bos, een speeltuin of indien het kan naar het strand te gaan.