Cirkel van invloed

Stephen Covey is de bedenker en grondlegger van de cirkel van invloed. De cirkel beschrijft hoe je, door proactief te handelen, je invloed kan vergroten. Welke invloed heb je op een bepaalde situatie en hoe ga je ermee om? De cirkel bestaat uit invloed en betrokkenheid. Met als boodschap dat je je meer focust op dingen waar je direct invloed op hebt en je energie niet besteed aan dingen die volledig buiten je invloedsfeer liggen.

In de cirkel van invloed past alles dat rechtstreeks betrekking heeft op jezelf, waar je bij betrokken bent en waar je ook zelf invloed op hebt. Je reactie, gedachten en gedrag. De keuzes die je maakt. Hoe groter je cirkel van invloed, hoe meer jij je leven kan sturen zoals je wilt.  

Buiten de cirkel van invloed, zit de cirkel van betrokkenheid. Hierin past alles dat betrekking heeft op je omgeving, maar waar je geen directe invloed op hebt. Je kunt daarbij denken aan familie (hun gedrag en gezondheid) en de veiligheid van je omgeving (conflict, oorlog).

Het is fijn als je bewust bent waar je wel invloed op kunt uitoefen en op welke zaken dit niet kan. Het is een praktisch hulpmiddel om een realistischere lat voor jezelf te kunnen leggen en inzicht te krijgen in wat je allemaal wél kunt beïnvloeden.

Via deze link kun je zien waar je wel en geen invloed op hebt;
https://www.youtube.com/watch?v=nkpuUCj3R3w

Veel stress komt bij mensen voort uit een te groot verschil tussen de cirkel van betrokkenheid en de cirkel van invloed. Mensen die te veel hun aandacht besteden in de buitenste cirkel zijn reactief en focussen zich te veel op zaken buiten hun controle en schieten door in de slachtofferrol. Als je de cirkel van invloed vergroot word je proactief en focus je meer op wat je wel kunt doen en beïnvloeden. Je hebt zo meer grip op je leven. 

cirkel van invloed blog happynes kindercoaching

Hieronder staan drie voorbeelden en meer uitleg van bovenstaande figuur:

1. EIGEN JE DINGEN TOE DIE DE ANDER VINDT OF ZEGT?

Iemand zegt tegen jou; “He wat een stomme trui heb je aan!” Dit is natuurlijk niet zo leuk om te horen, maar wat doe je ermee? Wat gebeurt er nu met je als iemand dit zegt. Geloof je de ander? Als hij het een stomme trui vindt is dat dan zo? Voel je je aangevallen, word je boos of verdrietig en wil je het liefst terug “slaan” door ook iets onaardigs te zeggen of kruip je weg in je schulp?

Zou je ook kunnen denken “dat mag jij vinden”, het is jouw mening. Ik vind de trui wel leuk of het maakt me eigenlijk niet zoveel uit wat ik aan heb”.

Stel je voor ik geef jou een cadeau. Pas als je deze aanpakt is het van jou en kun je het gaan uitpakken. Maar je hebt zelf invloed en kiest of je het cadeau aanpakt of niet. Dus als iemand tegen mij zegt; “Wat een stomme trui heb je aan!” Pak ik het niet aan. Ik eigen het me niet toe wat de ander vindt of zegt.

2. KUN JE ACCEPTEREN DAT JE NIET OP ALLES INVLOED HEBT?

Op sommige dingen hebben we echt geen invloed. Het weer bijvoorbeeld. En soms is dat wel jammer. Bijvoorbeeld als je een feestje hebt georganiseerd dat echt alleen buiten kan en net die dag komt het met bakken uit de hemel.

Je kunt dan onwijs balen en misschien jezelf zielig vinden. “Dit overkomt mij weer.” Maar je verandert het weer er niet mee. Het beste is dan om het te accepteren dat het zo is. Daarna heb je weer een keus. Je kunt je feestje een andere keer vieren. (Best leuk heb je nog wat te goed) of je verzint een alternatief voor binnen. Maar ermee gaan zitten, balen en piekeren levert je alleen maar stress en negativiteit op.

3. HEB IK ER LAST VAN?

Dit is een interessante vraag. Heb je last van dat wat je niet kunt beïnvloeden? Wat de ander zegt? Of wat iemand anders van je vindt? Of wat de ander gelooft?

Wat gebeurt er als je last hebt van wat de ander vindt, denkt, doet of voelt. Wat maakt het dat het jou raakt? Wat kun je leren zodat je dit anders gaat zien, ervaren.

Als iemand jou duwt, ga je vaak automatisch terugduwen. De ander gaat nog harder duwen en jij dus ook weer. Dit kost veel energie. En wie heeft er aan het einde nou gelijk of gewonnen? Je kan ook niet terugduwen en observeer waarom de ander wil duwen. Wat is zijn behoefte achter het gedrag? En belangrijk kun je bij jezelf blijven en objectief zijn of ga je mee met de ander? Wat wordt er in jou geraakt als de ander je wilt duwen?

MAAK JE EIGEN CIRKEL VAN INVLOED

Teken twee cirkels, een grote en een kleindere op elkaar. En vul het voor jezelf in. In de binnenste cirkel vul je in waar je directe invloed op hebt. In de tweede cirkel vul je in waar je geen of beperkte invloed op hebt.

Het wordt pas van echt toegevoegde waarde als je de onderstaande stappen ook gaat zetten.

Om de cirkel van invloed toe te passen is een praktijkvoorbeeld erg handig. Hieronder wordt in 7 stappen beschreven hoe je de cikrel van invloed optimaal kunt toe passen.

  • Maak een lijst met zaken waarbij je betrokkenheid voelt. Welke zaken spelen er op dit moment waar jij je druk om maakt, waar je iets mee hebt, die je bezighouden.
  • Maak een lijst met allerlei zaken waarop je direct invloed hebt.
  • Bekijk beide lijsten eens en beslis voor jezelf waar je mee aan de slag wil. Dus wat houd je bezig en hoe groot is je invloed erop?
  • Wat heb je ervoor over? Wat zijn je eigen randvoorwaarden?
  • Welke beperkende overtuiging moet je zelf loslaten om er iets mee te gaan doen?
  • Maak een helder plan van aanpak om meer invloed uit te oefenen
  • Wie kan je helpen met de uitvoering van het plan

Vaak heb je niet door dat je kind letterlijk in rondjes blijft cirkelen en hoe fijn is het dan samen met een kindercoach te kijken hoe je deze cirkel kunt doorbreken. Pien van Pien Kindercoach en Vanessa van Happy-Nes Kindercoaching willen je graag begeleiden bij dit traject.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Pien Romme van Pien Kindercoach.