· 

De impact van sociale media

sociale media en kinderen en telefoongebruik

Sociale media maken een groot deel uit van het dagelijks leven van ons maar ook van onze kinderen. Kinderen worden steeds jonger actief op platforms zoals TikTok, Instagram en Snapchat. Maar wat zijn de gevolgen? In deze blog ga ik in op de invloed van sociale media op kinderen, de risico’s en hoe jij als ouder hiermee om kan gaan.

 

1. De aantrekkingskracht van sociale media op kinderen

 

Kinderen willen erbij horen en sociale media geeft hen het gevoel van verbondenheid. De platforms zijn ontworpen om verslavend te werken met eindeloze scrollmogelijkheden en beloningen zoals likes en comments. Daarnaast bieden ze een creatieve uitlaatklep, waarbij kinderen video's maken, foto’s delen en contact houden met vrienden. Ga maar eens na voor jezelf wat de aantrekkingskracht van social media voor jezelf is en of je veel aan het scrollen bent?

 

2. De risico’s van sociale media voor kinderen

  • Vergelijkingsdrang en zelfbeeld:Kinderen vergelijken zichzelf met influencers en leeftijdsgenoten, wat onzekerheid kan veroorzaken.

  • Online pesten (cyberpesten):Sociale media maken pesten anoniemer en hardnekkiger.

  • Privacy en veiligheid:Veel kinderen delen (onbewust) te veel persoonlijke informatie. Bijvoorbeeld hun locatie wanneer ze op vakantie zijn.

  • Schermtijd en verslaving:Te veel tijd op sociale media kan leiden tot slaaptekort en minder focus op school.

3. Hoe kun je als ouder en opvoeder helpen?

  • Open communicatie:Praat met je kind over wat ze zien en doen op sociale media.

  • Privacy-instellingen en ouderlijk toezicht:Zorg ervoor dat accounts goed zijn ingesteld en beperk wie hen kan volgen of berichten sturen.

  • Schermtijd afspraken:Stel duidelijke regels op over wanneer en hoe lang ze op sociale media mogen.

  • Goed voorbeeld geven:Kinderen nemen vaak het gedrag van hun ouders over. Beperk je eigen schermtijd en wees bewust van je eigen sociale mediagebruik. Wanneer wij tv kijken, moeten de telefoons in de keuken liggen zodat de aandacht bij het tv kijken blijft. Want als onze kinderen (absoluut zeker) in de pauze op hun telefoon gaan kijken, dan is het weer lastig om ze er vanaf te krijgen. Wanneer je aan tafel zit, zorg er dan voor dat de telefoons worden weggelegd zodat je aan tafel de verbinding met elkaar hebt.

4. Positieve kanten van sociale media

  • Creativiteit en expressie:Kinderen kunnen zich uiten via video’s, muziek en fotografie.

  • Educatieve kansen:Sommige content is leerzaam en kan nieuwe vaardigheden stimuleren.

  • Sociale verbinding:Vooral voor verlegen of introverte kinderen kan sociale media helpen bij het maken van vrienden.

Sociale media kunnen zowel positief als negatief zijn voor kinderen. Het is belangrijk dat je als ouder betrokken blijft, grenzen stelt en vooral het gesprek aangaan met je kind(eren). Door zelf het juiste voorbeeld te geven, leren kinderen hoe ze op een bewuste manier met sociale media om kunnen gaan.

 

Ik zeg altijd tegen mijn kinderen als het te mooi is om waar te zijn in wat je ziet en/of wat er wordt beloofd, dan klopt er iets niet en zorg dan dat je er direct mee stopt en vertel het mij.